Artykuł sponsorowany

Herbaciane zwyczaje Europy

Herbaciane zwyczaje Europy

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Po przybyciu do Europy prawie natychmiast zdobyła serca jej mieszkańców i stała się dobrem powszechnie pożądanym. Obecnie istnieje niezliczona liczba sposobów jej parzenia oraz podawania. Jakie herbaciane zwyczaje rozwinęły się na Starym Kontynencie i zagościły w europejskich domach stałe?

Początki herbaty w Europie

Po raz pierwszy herbata przybyła do Europy w XVII wieku. Została przywieziona z Chin przez Holenderskich kupców, którzy dalej rozprowadzali ją do Włoch, Francji, Niemiec i Portugalii. Na początku napar trafił do aptek i był sprzedawany razem z innymi egzotycznymi produktami. Z czasem zaczął zyskiwać coraz większą popularność i zdobył serca wszystkich Europejczyków.

Angielskie five o’clock

W Anglii herbata zyskała sławę dzięki portugalskiej księżniczce Katarzynie Berganzy, która na ślub z księciem Karolem II przywiozła posag w postaci skrzyni czarnej chińskiej herbaty. Za jej zamiłowaniem do wschodniego naparu podążył cały dwór królewski, aż w końcu reszta społeczeństwa. Obecnie angielska herbatka należy do najczęściej wymienianych rzeczy, które kojarzą się z Wielką Brytanią. Angielska popołudniowa herbata, czyli tradycyjne five o’clock jest zwyczajem kultywowanym do tej pory, a związany z nim sposób podawania naparu niezmiennie cieszy się popularnością wyspiarzy. W odróżnieniu od Polaków, Brytyjczycy nie spożywają czystego napoju, a raczej bawarkę, czyli herbatę z mlekiem. Według specjalistów z firmy meinlcoffee.com:

Kolejność dodawanych składników nie jest przypadkowa. Najpierw należy wlać mleko do filiżanki, a dopiero później zalać je gorącą herbatą. Wyłącznie ten sposób gwarantuje uzyskanie wyjątkowego smaku i aromatu.

Rosyjski zwyczaj picia herbaty

W Rosji herbata pojawiła się w XVII wieku jako dar od cesarza Chin dla cara Michała I Romanowa. Ze względu na jej gorzki smak, początkowo była pita głównie przez mężczyzn. Dopiero z czasem stała się równie popularna wśród kobiet. Obecnie tradycyjną rosyjską herbatę przygotowuje się w samowarze, aż do osiągnięcia silnego smaku oraz aromatu. Podaje się ją zazwyczaj z dużą ilością cukru.

Herbaciane tradycje dookoła Europy

W Irlandii herbata jest tak samo popularna co w Anglii. Uznawane są tam aż dwie przerwy na herbatę – o godzinie 11 i między 15 a 17. Według tradycji, aby otrzymać filiżankę idealnej herbaty Irlandczycy łamią jej liście tuż przed zaparzeniem, a później wrzucają je do rozgrzanego czajnika i zalewają wodą. W Irlandii popularnością cieszy się bawarka, która ceniona jest również w Niemczech. Z kolei w Szkocji herbatę często łączy się z whisky i cukrem. Polacy stawiają raczej na czysty napar z ewentualnym dodatkiem cukru.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.